Eldre par på tur i skogen

De over 60 bekymrer seg mindre for helsa enn de unge

Dagens godt voksne bekymrer seg mindre for sin egen helse og er mindre ensomme enn yngre aldersgrupper. Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført for Gjensidige.

Camilla Simensen Korsvik
Camilla Simensen Korsvik

Undersøkelsen, gjennomført av YouGov, viser at dagens godt voksne generelt føler seg i god form og har et mer aktivt sosialt liv enn yngre aldersgrupper. Der nær en av tre mellom 16 og 30 år svarer at de føler seg ensomme, svarer kun 15 prosent blant de over 60 det samme.

– Disse tingene henger også tett sammen, sier produktsjefen for Helse 55+ i Gjensidige, Camilla Simensen Korsvik, og fortsetter:

– Folkehelseinstituttet trekker faktisk frem et aktivt sosialt liv som en av fire nøkkelfaktorer for en god fysisk helse, sammen med fysisk aktivitet, mental trening og et godt kosthold. Undersøkelsen støtter opp om dette. Det er tydelig at mange av dagens godt voksne lever sunne og sosialt aktive liv.

Camilla Simensen Korsvik
Camilla Simensen Korsvik

Gode venner forlenger livet

Else Marie og Ronny Molin
Else Marie og Ronny Molin. Foto: Gjensidige.

Else Marie på 72 år pensjonerte seg for et par år tilbake. Hun trekker frem gode venner, sammen med sunn mat og daglig aktivitet som avgjørende for hennes gode helse og livskvalitet.

– Jeg tror helt klart det er en sammenheng mellom et sosialt liv og god helse. Når du har avtaler må du opp av sofaen og ut av døra. Jeg og mannen min tilbringer gjerne tid sammen med familie og venner, det gir overskudd. Dessuten har vi barnebarn, og når de er på besøk får vi virkelig kjørt oss, forteller hun.

Else Marie og Ronny Molin
Else Marie og Ronny Molin. Foto: Gjensidige.

Minst bekymret

Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige.
Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige.

Undersøkelsen viser at mer enn seks av ti over 60 ikke er bekymret for egen fremtidig helse. Dette gjør de til den befolkningsgruppen som er mest positiv til egen helsetilstand.

Fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige, Ivar Sundsbø, tror tallene kan henge sammen med at mange av dagens godt voksne generelt er i god fysisk form.

– Den forventede levealderen har steget kontinuerlig med to til tre måneder hvert år, de siste ti årene. Flere behandlingsmuligheter er naturligvis en viktig faktor for dette, men jeg tror også at det at mange er opptatte av å ha en aktiv livsstil og god helse bidrar positivt til denne utviklingen, sier Sundsbø, og fortsetter:

– Gåturer, styrketreningsøvelser med kroppsvekt og svømming er eksempler på fysiske aktiviteter som både gir god trening og er enkle å gjennomføre for de fleste. Gjør gjerne en treningsavtale med en venn, eller meld deg på en organisert treningsgruppe, om du synes det vanskelig å komme i gang. Fysisk aktivitet gjør godt for både kropp og sinn, sier Sundsbø.

Her er fysioterapeut Ivar Sundsbøs tips til 12 enkle fotturer

På DNT.no kan du finne turtilbud for godt voksne i alderen 60 år og oppover. De har seniorgrupper over hele landet som arrangerer aktiviteter fra enkle turer i nærområdet til overnattingsturer på fjellet.

Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige.
Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige.

Trygghet er viktig

Produktsjef for Helse 55+ Camilla Simensen Korsvik sier den positive holdningen til egen helse blant de over 60 kan henge sammen med at mange er opptatt av å tilrettelegge for en trygg alderdom.

– Vi opplever at stadig flere godt voksne velger å tegne helseforsikringer.For mange gir en helseforsikring, som blant annet sikrer betydelig kortere ventetid på utredninger og behandlinger, en trygghet som bidrar til god livskvalitet, forteller Korsvik.

Kilde: Undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Gjensidige høsten 2017

Sist oppdatert: